Hoofdsponsor SV URK

2e Hoofdsponsor SV URK

Teamindeling seizoen 2021-2022

Het einde van weer een bijzonder seizoen nadert. Dat betekent dat de indeling van de nieuwe teams er weer aankomt. Wij hopen deze tussen 15 en 22 mei te publiceren via de website.

Indeling op niveau en wat we hebben geleerd?
Afgelopen seizoen zijn we bij de pupillen begonnen om op niveau in te delen. Dit hebben we gedaan omdat uit onderzoek is gebleken dat té vroeg selecteren niet altijd voor alle kinderen goed is. We zijn gestart met alle kinderen van dezelfde leeftijd door elkaar te mixen. Hier kwam terecht heel veel weerstand tegen. Kinderen die talentvol zijn, werden niet voldoende uitgedaagd. Kinderen met iets minder talent, hadden weinig tot geen aandeel in het spel. Dat kwam de ontwikkeling van het spelertje en het kind niet ten goede.

Daar hebben we van geleerd. Sinds het begin van dit seizoen hebben we iedere divisie van de pupillen verbonden aan een bepaald niveau. Dat betekent dat we kijken welk niveau een kind heeft (niet alleen naar leeftijd) zodat het voldoende maar niet te veel aandeel heeft in het spel. Dit met het doel een kind niet te veel maar ook niet te weinig uitdaging te bieden. Het gevolg hiervan is dat kinderen met iets minder talent groter en sterker zijn dan kinderen met meer talent. Hierdoor komt er meer balans en wordt een kind op zijn niveau uitgedaagd. Met als gevolg dat een kind met minder talent toch kan winnen van een kind met meer talent. Een bredere opleiding op niveau en daarmee geloven we dat dit positief is voor de ontwikkeling. Het kind wat meer talent heeft wordt extra uitgedaagd want hij moet andere oplossingen vinden om zijn doel te bereiken. Aan het begin zagen we dat jongere kinderen soms een beetje bang zijn voor die grote kinderen, maar met goede begeleiding zagen we dit na een aantal weken veranderen.

Wat betekent dit voor volgend seizoen?
Wij willen dit ook bereiken bij de spelers van jo13 tot en met jo16. Ook daar gaan we de spelers dus op niveau indelen.

Wij hebben selectieteams dit zijn; 13-2, 13-1, 14-1, 15-1, 16-1, 17-1 en 19-1. Hier speel je in principe altijd met leeftijdsgenoten in 1 team. Er zijn uitzonderingen dat er soms 1 kind in je team zit die 1 jaar jonger of heel misschien 1 jaar ouder is (dit zal niet vaak gebeuren.)

Daarnaast zijn er ook kinderen die wel de kwaliteit hebben voor een selectieteam maar die het nadeel hebben dat er een aantal spelers beter zijn. Deze kinderen zetten we, als dat goed is voor hun ontwikkeling, één leeftijdscategorie hoger. Zodat deze kinderen toch beloond worden en uitgedaagd worden. Daarnaast verwachten we dat zij het niveau van het team waar ze in komen verhogen.

Daarnaast zijn er ook spelers die iets minder talent hebben. Deze spelers staan bijvoorbeeld vaak wissel of als ze in het veld staan krijgen ze vaak de schuld van het tegendoelpunt of ze hebben weinig tot geen enkel aandeel in het spel. Niet leuk en niet goed voor hun ontwikkeling. Ook voor deze kinderen vinden we het belangrijk dat ze kunnen genieten van het mooie voetbalspel. Dat ze ook blijven voetballen en zich ook ontwikkelen samen met talentvolle spelers. Wij willen graag dat deze kinderen een aandeel in de wedstrijd hebben, dat ze gewaardeerd worden door hun medespelers en dat ze regelmatig trots zijn op hun doelpunt of voorzet. Om hiervoor te kunnen zorgen delen we deze kinderen één leeftijdscategorie lager in. Tegenstanders die een jaar jonger zijn hebben minder fysieke kracht, minder snelheid en mindere vaardigheden dan leeftijdsgenoten hier door wordt het makkelijker. Daarnaast hebben ze medespelers van een jaar jonger die en lager verwachtingspatroon hebben net als de trainer.

In de praktijk proberen we ervoor te zorgen dat onze teams in bijvoorbeeld de jo13 allemaal even sterk zijn. Dat is natuurlijk ontzettend moeilijk om te realiseren dus het kan ook zijn dat jo13-6 beter is dan jo13-3. Het nummer is puur bedoeld voor de KNVB om onze teams uit elkaar te halen. Het zegt niets over het niveau van jouw kind of het niveau van het team.

Alle teams in de jo13 zien er dan als volgt uit met ieder zijn eigen talent; er zitten een paar kinderen van 11 jaar (talentvolle spelers) in, veel kinderen van 12 (het cement tussen de oude en jonge kinderen) en maximaal drie spelers van 13 (de grote jongens). Onze eigen divisie heeft laten zien dat er vele voordelen in dit systeem zitten. Het biedt gelijke kansen, het geeft meer mogelijkheid voor ontwikkeling op het eigen niveau, betere mogelijkheden om spelers vanaf jo13 in een vast team in te delen en daardoor geloven we dat het plezier verhoogt word. Wij zijn er ook van bewust dat het ook enkele nadelen heeft, net als ieder systeem. Ons uitgangspunt is dat het plezier en ontwikkeling van de spelers voorop staan.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met Reinier Romkes op 0651462259

Groeten de TC

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Deprecated: stripos(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /www/svurk_729/public/wp-includes/functions.wp-scripts.php on line 133