Hoofdsponsor SV URK

2e Hoofdsponsor SV URK

J.M. wie anders…!

“Dat is uit het leven gegrepen” is een persiflage uit Farce Majeur, een komisch, satirisch en muzikaal televisiegezelschap uit de jaren 70 en 80. Een uitspraak, die wel een beetje toepasbaar is op Jan Marten ten Napel, hij is 72 jaar jong en al ruim twintig jaar vrijwilliger bij SV Urk. Na een arbeidzaam leven als visserman en schipper in de visserij, kwam hij door ongevallen vervroegd bij SV Urk terecht. En dat laatste met veel plezier, zo stelt hij achteraf “Ik ben bij SVU een ander mens geworden”en wat bijzonder kenmerkend voor hem is: geen dwang en geen druk.

Visserij

J.M. heeft zelf nooit georganiseerd gevoetbald en was zijn leven lang visserman tot zijn 50 jaar. Een ongeval met een vislijn aan boord in Engeland bracht de eerste noodzakelijke verandering in zijn leven. Desondanks kon hij na een jaar revalidatie weer opnieuw gaan vissen.

Het twee noodlot sloeg toe, toen hij bij laagwater in Lauwersoog kwam te vallen en op de reling van de kotter terecht kwam. Met geluk op de reling, zo stelt hij want anders was hij letterlijk tussen wal en schip gevallen met alle gevolgen van dien. Maar het ongeval had wel de nodige consequenties voor hem, veel gebroken botten aan de rechter kant van het lichaam en opnieuw brak er een moeizaam jaar van herstel aan. Uiteindelijk werd hij na veel vijven en zessen zowat volledig afgekeurd.

Farce Majeur

Na een jaar thuis knapte J.M. zienderogen op en hij voelde zich met de dag beter worden. Medio 2000 kwam zijn Dirk Bakker (oud-voorzitter) en greep hem als het ware uit zijn miserabele bestaan van ‘niets (kunnen) doen’. Zijn zwager stelde hem voor om bij SV Urk vrijwilligerswerk te gaan doen.

SV Urk

Er was toen bij SV Urk nog niet zo veel geregeld, alleen Jan Woort en Dirk kapitein waren overdag actief op het veld en sportpark. Dit vrijwilligerswerk viel bij J.M. in goede aarde en hij liep zowat elke dag op de Vormt. Veel werkzaamheden deed hij samen met de te vroeg overleden Jaap (lees De Jeep) Romkes. “Ik ben er een ander mens geworden”, zo deelt hij terloops mede. Bovendien, hij komt en gaat wanneer hij wil en dat is afhankelijk van hoe goed hij zich voelt, kortom er is geen dwang en geen druk.

Onderhoud gebouwen

J.M. houdt zich hoofdzakelijk bezig met schoonmaakwerkzaamheden van de tribune en gebouwen. Zeker in deze tijd een verademing met alle apparatuur, die Karcher onlangs als sponsor bij SV Urk beschikbaar heeft gesteld. Vloeren borstelen, vuilnisbakken legen, reclameborden schoonmaken. Vooral het laatste, vroeger was je daar uren en dagen zoet mee, nu met het de huidige machines is het met twee uur beklonken.

De verrichtingen van Urk 1 volgt hij op de voet. Ooit ging hij naar alle uitwedstrijden, tegenwoordig beperkt hij het tot de wedstrijden op de Vormt. Urk 1 doet het geweldig en hij is zeer tevreden met de huidige ontwikkelingen bij de club.

Wie anders…

J.M. is een typisch voorbeeld van een rasechte vrijwilliger bij SV Urk. Hij is zo uit het (arbeidzame) leven gegrepen en bij de club terecht gekomen. Een prachtig voorbeeld hoe je aan de vrije tijd op een goede manier invulling kan geven. En als je dan ook nog een ander (gezonder) mens kan worden. Wie anders volgt hem op ……?

Jacob J Hakvoort

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Deprecated: stripos(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /www/svurk_729/public/wp-includes/functions.wp-scripts.php on line 133